diumenge, 12 de juliol del 2009

Tema 3 Dret Penal: Els principals delictes (I)


No són penes la detenció, la presó preventiva i la resta de mesures cautelars. Tampoc les multes de caire administratiu, així com les privacions de drets i sancions de lleis civils i administratives.
Les característiques de les penes són: Legalitat, Estatalitat (les normes són regulades pel poder legislatiu i aplicades pel poder judicial), Necessarietat, suficiència i proporcionalitat de la pena, Personalitat, Rapidesa i inevitabilitat i Individualització de la pena.
La finalitat de les penes es recullen a l'article 25.2 de Constitució Espanyola. Principalment són la reeducació i la reinserció. La retribució entén la pena com a un càstig, autor Beccaria. La Prevenció General, una forma de prevenir futurs delictes, autors Feuerbach i Bentham (Panoptic). La Prevenció Especial, per aconseguir que l'individu no torni a cometre delictes. Les Teories Ecléctiques o Mixtes, vigents en la actualitat, són una barreja de les altres.
Les classes de penes són: les Penes corporals o contra la vida (contràries a l'ordenament jurídic espanyol), les Penes Privatives de Llibertat (presó, localització permanent i la responsabilitat penal subsidiària per impagament de multa), les Penes Privatives de Drets (inhabilitacions, privació de drets i els treballs en benefici de la comunitat), i les Penes de Multa.
Segons el Codi Penal les penes es poden classificar en Penes Greus, Penes Menys Greus i Penes Lleus.
Són Penes Greus (amb més de 5 anys de condemna) la Presó, la Inhabilitació Absoluta, la Suspensió d'Ocupació o càrrec públic, la Privació del dret a residir a determinat lloc, d'aproximar-se o comunicar amb la víctima. Les penes greus (amb més de 8 anys de condemna) són: la Privació de conduir vehicles a motor o ciclomotors i la Privació del dret a tinença d'armes.
Són Penes Menys Greus. La Presó de 3 mesos a 5 anys, La Multa de 1 mes a 2 mesos, els Treballs en Benefici a la Comunitat de 31 dies a 180 dies. La Inhabilitació especial i la Suspensió d'ocupació o càrrec per menys de 5 anys. La Privació del Dret de conduir vehicles o tinença d'armes de 1 any a 8 anys. La Privació al dret de residir a determinats llocs, a aproximar-se o comunicar amb la víctima de 6 mesos a 5 anys.
Són Penes Lleus. La Privació Dret a conduir vehicles i tinença d'armes de 3 mesos a 1 any. La privació del dret a residir a determinats llocs, aproximar-se o comunicar amb la víctima, menys de 6 mesos. La Multa de 10 dies a 2 mesos. La Localització Permanent. Els Treballs en Benefici a la comunitat de 1 dia a 30 dies.
(CONTINUARÀ)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada